חיות בבית, בריאות בבית


האם נוכחות של חיות באמת יכולה לשפר את בריאותינו?

  המאמר הקודם הסתיים במאין הבטחה כי המאמר הנוכחי ידון ביכולת של בעלי חיים לשפר את בריאותינו. כיוון שאבי חינך אותי תמיד לקיים הבטחות, המאמר הנוכחי ידון בדיוק בזה.

  לא פעם שמעתי אנשים (בעיקר הורים לילדים) המגיבים בגועל לעצם המחשבה שחית מחמד תשהה בביתם, בטח שלא לדבר על לגדל אחת. הרי מדובר בבעל חיים מלוכלך, שעיר, משיר פרווה ולא עלינו גם מפיץ מחלות. ובכן... לא רק שרוב חיות המחמד אינן מפיצות מחלות לבעליהן, אלא לפעמים אפילו ההפך הוא הנכון. פעמים רבות נוכחות של חיות מחמד דווקא משפרת את בריאותינו. הכיצד? קראו ושפטו בעצמכם.
  אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם המערבי, אשר רמתה רק עולה, היא אלרגיה ובכללה אסטמה. לא ברור מה, מהשינויים שאנו עוברים בעולמינו, גורם לעליה זו. מספר הצעות שונות הועלו:

  • שיפור ההיגיינה- הביאה לכך שהגוף שלנו לא מתמודד כמעט עם טפילים, אשר בעבר היו שוכני קבע (אם תחשבו על זה עד לפני מעט יותר ממאה שנה רוב בני האדם סבלו מתולעים באורך קבע). לכן סברה אחת טוענת, שמערכת החיסון שלנו פשוט משועממת ומחפשת את מי לתקוף (ניתן לדמות את זה לצבא אדיר של מעצמת על אחרי תקופה של מספר שנים ללא מלחמה- הוא פשוט משתעמם).
  • משפחות קטנות- אשר מביאות לפחות חשיפה למחלות בבית ופחות חשיפה לאלרגנים  (חומרים אשר מעוררים את מערכת החיסון ליצירת תגובה אלרגית).
  • שינוי בסוגי האלרגנים אליהם אנו נחשפים היום, לעומת האלרגנים אליהם נחשפנו בעבר.

השפעת נוכחות חיות בית על הופעת אלרגיה ואסטמה:

במחקר שנעשה ב1999 באוניברסיטת גוטבורג בשבדיה בדקו, האם חשיפה בגיל צעיר לאלרגנים של חיות מחמד (כלבים וחתולים במחקר זה) מביאה לירידה בהתעוררות אלרגיה בגיל מאוחר יותר. החוקרים לקחו קרוב ל3000 ילדים מאותו אזור וראו שילדים, אשר גידלו חית מחמד מהשנה הראשונה לחייהם היו בעלי תדירות נמוכה יותר של פיתוח תגובה אלרגית של מערכת הנשימה העליונה או של אסטמה בגיל מאוחר יותר. בנוסף לכך, ילדים אשר גידלו חתול מהשנה הראשונה לחייהם היו בעלי תדירות נמוכה יותר של פיתוח תגובה אלרגית לחתולים בגיל מבוגר יותר. באותו מחקר הבחינו החוקרים  שילדים ממשפחות מרובות ילדים, הם בעלי תדירות נמוכה יותר של פיתוח תגובות אלרגיות ואסטמה. מעבר לכך חוקרים רבים מאמינים שילד, אשר גדל עם חית מחמד ופיתח אלרגיה, בהרבה מקרים זו תהיה טעות להוציא את החיה מהבית. גם בגלל הסבל לחיה ולבני המשפחה, שתגרום הפרידה, וגם בגלל שהאלרגנים מהחיה נשארים בבית פעמים רבות אפילו שנה לאחר שהחיה יצאה. 

 במחקר ענק אחר שנעשה בנורבגיה וכלל מעל ל13,000 נבדקים ממספר מדינות מערביות בעולם ראו החוקרים, שאנשים, אשר גידלו כלב בילדותם, היו בעלי סיכוי נמוך בהרבה, לפתח אטופי   (אלרגיה הבאה לידי ביטויי באברי גוף שונים אשר לא נמצאים במגע ישיר עם האלרגן) בגיל מבוגר יותר. אולם באנשים בעלי נטייה גנטית לפתח אלגיה, לא היה שינוי בין בעלי כלבים לאלו שלא גידלו כלבים.

ישנם מחקרים רבים נוספים המראים כי נוכחות חיה בבית מפחיתה את הסיכוי לפתח תגובה אלרגית. לצערי מקוצר היריעה אין כאן מקום להציג את כולם. אולם כאן יש מקום להזהיר- אם אחד מבני המשפחה חשוד כי כבר סובל מאלרגיה או מאסטמה יש להיוועץ עם רופא טרם החלטתכם לרכוש חית מחמד, הדבר יכול למנוע סבל גם מבני המשפחה וגם מהחיה.

במאמר זה בחנו פאן אחד שבו בעלי חיים יכולים לשפר את בריאותינו- האפשרות למנוע התפתחות של אלרגיות ואסטמה בבני המשפחה. קיימים נושאים רבים נוספים ברפואה, אשר מחקרים רבים הראו שנוכחות חית מחמד סייעה בהחלמה. חכו למאמר הבא ויחד נסקור את הנושאים החשובים והחמים ביותר.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.